Optog - florVi har udviklet dette historiske rollespil ”Luthers Nøgle” om reformationen i Sønderjylland. Spillet blev spillet første gang den 15. marts 2007 for ca. 330 konfirmander. I de følgende år har ideen om konfirmandundervisning på en ny måde spredt sig og vi spiller nu mange steder i landet.

Vi fik denne spædende opgave af 14 præster fra Haderslev Stift og vi har taget denne opgave meget seriøst og vil derfor på denne side kort beskrive vores intentioner og overvejelser bag dette spil.

Vi har lagt vægt på at skabe et spil – en leg med fokus på de forandringer, der skete i Sønderjylland da Junker Christian, senere Christian III, gennemførte reformationen med hjælp fra de to teologer Weidensee og Wenth fra Wittenberg.

Spillet udspilles altså i starten af 1500-tallet, da de protestantiske tanker for første gang vandt indpas i Danmark og dermed fortrængte katolicismen og medførte store omvæltninger.

Vi har prøvet at udvikle et spændende og lærerigt spil for konfirmanderne, med omdrejningspunktet ”at finde frem til Martin Luthers nøgle/ forståelse af bibelcitatet: ”Hvad du binder på jorden, skal være bundet i Himlene, og hvad du løser på jorden, skal være løst i Himlene.”

Vi er ikke teologer, men spiludviklere – begge uddannet pædagoger, og har taget os nogle kunstneriske friheder for at skabe et fængende spil – med fokus på samarbejde, sammenhold og indlevelse i reformations tiden skæbner. Vi har i vores overvejelser vægtet højt ikke at skabe et sort / hvidt spil, men et spil der giver et der giver et så nuanceret billede som muligt af reformationen, set udfra den enkelte samfundsborger, med humoren i højsædet og ud fra begge troretninger.

I denne lange reseach har vi udover at læse en masse litteratur, fået ekspert bistand af uddannet teologer, Lennart Madsen – Museum direktør – for Haderslev museum og Randi Kusk Olsen Cand. Mag.- idehistorie og har taget religionsvidenskab som sidefag.

Målet med spillet ” pilgrims rejsen ” er at give konfirmanderne en sjov og lærerig dag, der giver dem et levende og anderledes indblik i den tro de lader sig konfirmere, altid med udgangspunkt i et lokalt historisk perspektiv.

Mange Hilsner
Hans Henrik Engberg & Kristian Dreinø